2017. február 19., vasárnap

Eszerházy torta


Hozzávalók (kicsi torta):
Lapokhoz:

  • 250 g tojás fehérje
  • 150 g cukor
  • 170 g őrölt dió, fele durva
  • 20 g liszt
Krémhez:
  • 2,5 dl tej
  • 50 g cukor
  • 25 g pudingpor vagy keményítő
  • 1 tojás sárgája
  • negyed vanília rúd vagy 1 zacskó vaníliás cukor
  • 100 g vaj
  • 50 g porcukor

Díszítéshez:
  • fehércsoki
  • (ét)csoki
  • pirított mandula
A lapokhoz felverjük a fehérjét a cukorral - már akkor hozzá lehet keverni, mikor fehéredni kezd, úgy is kemény lesz a hab. Ha kész, belekeverjük a diót és a lisztet is.
Sütőpapírra 6 kört rajzolunk, majd a papírt megfordítjuk. Kb. 1 cm vastagon elkenjük a krémet, majd előmelegített sütőben 200 °C-on kb. 10 perc alatt megsütjük. A teteje megpirulhat kicsit, de a lapok ragadós, szivacsos állagúak lesznek, könnyen szakadnak, nagyon óvatosan kell őket kezelni. Egyszerre több tepsit is be lehet tenni a sütőbe.




A krémhez megmelegítjük a tejet a vanília kikapart belsejével (bele lehet főzni a szárat is, csak azt ki kell szedni, ha felforrt). A tojássárgáját, cukrot és a pudingport egy kis langyos tejjel simára keverjük, majd apránként a felforrt tejhez adjuk.
Kihűtjük.
Felverjük a vajat a porcukorral, és a hideg krémhez adjuk.

Összeállítás:
6 felé osztjuk a krémet: 5 lapra teszünk belőle, és a széle megkenéséhez félreteszünk egy keveset. Ebből a mennyiségből viszonylag szűkösen jövünk ki kenés közben, de az összeállt tortában jó az arány. Egyesével megkenjük és egymásra helyezzük a lapokat, végül körbekenjük a tortát a maradékkal.
Megolvasztjuk a fehér és a barna csokit, utóbbit kis zsákba vagy papírtölcsérbe töltjük, kb. 1 mm-es lukkal. A fehéret gyorsan elkenjük a felső lapon, majd a barnával csíkokat húzunk. Itt már nem kell kapkodni, van 1-3 perc a szilárdulásig. Ez kétemberes feladat, a gyors hűlés és a szükséges kevergetés miatt.
Fogpiszkálóval, kihegyezett hurkapálcával meghúzzuk a vonalakat. Nem kell vésni! :)
Végül a pirított mandulával körbedíszítjük a tortát, majd hűtőbe tesszük legalább fél napra.

Durván 3,5 óra alatt készült el.
Hagyományos méretű tortához jó a kétszeres mennyiség.
Táblás fehércsokiból nem sikerült szépen megcsinálni.
A nagy torta kb. 100 g mandulát vett fel. Tepsiben pirítottam a sütő tetején, forgatva, kb. 200 °C-on.