Van az a fajta csiga, ami hatalmas és száraz, ha kiharapsz belőle, egy fél karika leszakad és leesik - na ez nem az a fajta.
Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 tojás + 3 sárgája
- 2,5 dl zsíros tej
- 3 dkg élesztő
- 1 dkg só
- 12 dkg puha vaj
- 12 dkg cukor
Először a nedves hozzávalókat dagasztom össze a géppel: tojások, tej, élesztő. Ezután hozzáadom a liszteket, a cukrot és a sót is. Végén a szobahőmérsékletű vajat. Kézzel gömbbé formálom.
Kiolajozott tálban/pulton kétszeresére kelesztem.
Téglalap alakúra nyújtom, jó vékonyra, de azért nem átlátszóra.
Az alsó 3 centit kihagyva megkenem bőségesen olvasztott vajjal, megszórom nyers kakaóporral (vagy fahéjjal) és vastagon cukorral is. Még egy kis vajat locsolok rá és feltekerem. Vastag csigákat vágok (3 centi), és viszonylag szorosan teszem őket egymás mellé a sütőpapírra. Így összenőnek és mindenhol puhák lesznek.
A tetejét megvajazom.
Kb. félórát pihentetem.
190°C-os sütőbe teszem.
Mikor kisült, megint - igen, megint és megint és megint - megkenem olvasztott vajjal, esetleg megporcukrozom.
Szabi, a pék
Szabi, a pék