2020. április 5., vasárnap

Gözleme

Töltött török lepény.



Hozzávalók (10 db tenyérnyihez):
  • 50 dk finomliszt
  • 2 tk só
  • 3 ek olivaolaj
  • 15 dkg joghurt
  • 2 dl víz
  • 10 friss élesztő
  • vaj

A töltelékhez:
  • 30 dkg darált hús
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 közepes paradicsom
  • petrezselyemzöld
  • 1 tojás
  • sót
  • bors
  • római kömény
  • koriander

A vaj kivételével mindent összegyúrunk, dagasztunk, majd a tésztát kiolajozott tálban kelesztjük kb. egy órát.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket: mindent összefőzünk és leturmixolunk (így könnyebb kenni, osztani).
8-10 felé vágjuk, gömbölyítjük, letakarva 10 percet pihentetjük.
Kézzel vagy sodrófával vékonyra nyújtjuk, négyszögletűre. Közepére helyezünk egy adag tölteléket, elkenjük, majd a négy csücsköt középre hajtjuk.
Egy serpenyőt közepesen felforrósítunk (érdemes kettővel dolgozni, különben örökké tart), és (hajtogatással lefelé) ráborítunk egy gözlemét. Mikor már szép foltos barna, megfordítjuk, a megsült felét kicsit megvajazzuk.
Recept Limarától.